Asanalar Nedir?
Asanalar Nedir?
Asanalar Nedir? Asanaların her birinin kendine özgü bir biçimi vardır ve geometriktirler. Herhangi bir pozda belirli bir hareket, yön duygusu ve ağırlık merkezi bulunmalıdır. Ağırlık merkezini sağlamak için kaslar düzgün bir biçimde olmalıdır. Pelvis ve omuz kemerlerinin dengesi ve sağlamlığı, omurganın denge ve simetrisi açısından çok gereklidir.
Yoga zihin, beden ve nefesin tepki ve alışkanlık düzenlerini fark etme ve gözlemlemeyi öğrenme sürecidir. Bu hareket modellerinin farkına vardığınızda yavaş yavaş ve sebat ederek onların yerine daha dengeli başka hareket, nefes ve düşünme modellerini geçirebilirsiniz.
Her pozda, her harekete karşılık eşit miktarda ve zıt başka bir hareket vardır. Tek yönde hareket etmek vücutta olumlu bir değişiklik yaratmaz. Bir dayanak noktası oluşturulmadan esneme ve uzama olmaz. Her hareket için, gerinme ve uzamaya yardımcı olacak bir dayanak noktası vardır. Bu dayanak noktası eklemlerde sağlamlık ve boşluk oluşturur; kasların uzamasını sağlar; organların yumuşak ve esnek olmalarına ve yerlerine doğru yerleşmelerine yardımcı olur.
Ayakta yapılan pozlarda ayaklar yere iyice basar; böylece bacaklar ve omurga esner ve ayaklardan uzağa doğru uzatılır. Oturarak yapılan duruşlarda, kalça kemikleri omurganın yükselmesine ve uzamasına olanak sağlayan bir dayanak sağlama işlevine sahiptir. Baş aşağı yapılan duruşlarda baş, eller ya da kolların ön kısımları, gövde ve bacakların uzatılmasını sağlayan bir dayanak ve denge noktası görevini yerine getirir.
Asıl amacın poz olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Amaç, asanaların etkileri üzerinde düşünmeyi de içeren düşünsel sürecin tamamıdır.
Asanaların çeşitli etkileri;
• Ayakta yapılan duruşlar canlılık ve enerjiyi artırır.
• Oturarak yapılan duruşların sakinleştirici etkisi vardır.
• Dönme ve bükülme hareketleri arındırıcıdır.
• Sırtüstü yapılan hareketler dinlendiricidir.
• Yüzüstü yapılan duruşlar enerji verir.
• Baş aşağı yapılan duruşlar zihnisel gücü artırır.
• Denge duruşları hafiflik duygusu yaratır.
• Arkaya doğru yapılan eğilme hareketleri zindeleştiricidir.
• Sıçrama hareketleri kıvraklığı geliştirir.
Asana pozlarının sık sık yapılması kemik, eklem ve kasları düzgünleştirip hizaya sokar ve aynı zamanda fiziksel güç ve esneklik, dengeli kas hareketi ve dayanma gücü sağlar. Eylemlerin analizi ve deneme yanılma yöntemi sayesinde, doğru çaba keşfedilir. Doğru çaba, hareketi yaparken kolaylık ve çaba arasında denge kurulmasına olanak sağlar. Kas gruplarının doğru şekilde esnetilip kasılması mümkün olur; kemikler eklemlere tam olarak oturur; sinir sistemi sakinleşip yatışır. Sonra da derin düşünme hali gelir.
Eylem sırasında kendiliğinden ortaya çıkar.
Alıştırmalar yinelendikçe yararları da zaman içinde gitgide artar. Pratikleri sistematik olarak yapmalı, işe basit duruşlarla başlayarak zaman geçtikçe daha karmaşık asanaları hareket dizisine katmalısınız. Beden hakkında belirli bir duruşla bağlantılı olarak bilgi elde edebilmek için bir pozun içerisinde beş altı nefes kalınmalı.
Duruşlara alışmak ve onları rahatça gerçekleştirmek genellikle yaklaşık iki yıl alır. İlk başta bedenin daha büyük çaplı hareketlerine bağlı olarak çok büyük bir aşama kaydedilmesi mümkündür. Asanaları daha incelikli uygulamaya başladıktan sonra daha yavaş bir ilerleme görülür. Asıl öğrenme işte bu aşamada gerçekleşir. Sabır, sebat, açıklık ve çaba başarılı bir alıştırmanın anahtarlarıdır. Pratik yapmak bedenin fiziksel özelliklerini değiştirdiği kadar zihinsel, duygusal ve ruhsal durumunu da değişikliğe uğratır.
Asananın, pozların son noktası olmadığını kavramak önem taşır. Asana, bir sonraki poza dikkatle hazırlanma, poza geçme ve pozdan dikkatle çıkma evrelerinden oluşur. Poz böylelikle sürekli olarak değişim ve gelişim gösterir, durağan değildir. Poz sırasında duruşu doğru ve eksiksiz yapmak ve doğru uyumu sağlamak gereklidir.
Poza doğru başlarsanız, duruş en iyi şekilde gerçekleşir ve en fazla yararı elde edebilirsiniz. Enerji eşit oranda akar. Poz bilinçli olarak çıkarsanız, yaralanma ve sinir sistemine zarar verme riski de en aza inmiş olur.
Hangi sıklıkta alıştırma yapmalıyım?
Hangi sıklıkta alıştırma yapacağınız size kalmıştır. Yoga yapacağınız zamanları yoğun programınızın parçası haline getirmelisiniz, çünkü düzenli egzersiz yapmak çok önemlidir. Bazı kişiler haftada bir defa yoga yapmaktan memnunken, diğerlerine her gün veya haftada iki üç kere pratik yapmak iyi gelebilir. Bu tamamen sizin gereksinimlerinize, zamanla ilgili kısıtlamalara ve motivasyon düzeyinize bağlıdır. Az çabanın bile çok yarar sağlayacağını unutmayın. Bir kerede iki saat çalışmaktansa düzenli olarak birkaç hareketi tekrarlamak sizin için çok daha yararlı olacaktır.
Asanalar ne zaman yapılır? Hangi rahatsızlıklarda Asanalar yapılmaz?
Asanalar günün her saatinde yapılabilir. Sabahleyin alıştırma yaptığınızda vücut daha sert ve gergin olmakla birlikte zihin daha keskin olur. Akşam saatlerinde yapılan bir yoga seansında ise, vücut daha esnek ve yumuşak ama zihin daha donuk olacaktır.
Egzersiz yaparken gözlerinizi rahat ama açık tutun. Gözleriniz dış dünyaya bakmalı ama hareketlerin beden üzerindeki etkisini değerlendirebilmek için zihin içe odaklanmalıdır. Kulaklarınız nefesinizin yumuşak ve doğal sesini dinleyecek, düzgün ve sürekli nefes aldığınızdan emin olmanızı sağlayacaklardır. Ağzınız kapalı olmalıdır. Yogadaki birçok hareket ve nefes tekniğinin sağaltıcı etkisi vardır. Bununla birlikte, bazı durumlarda belirli duruşların yapılması uygun değildir (yapılmaları önerilmez):
• Kalp bozuklukları: Kollarınızı başınızın üzerine kaldırmayın.
• Âdet dönemi: Baş aşağı duruşları yapmayın.
• Gebelik: Nefesi tutma alıştırması yapmayın.
• Göz sorunları, kulak ağrısı veya tıkanıklığı: Nefes tutma alıştırmasını ve baş aşağı duruşları uygulamayın.
• Yüksek tansiyon: Bacakların duvara dayandığı hareket hariç, nefes tutma alıştırmasını ve baş aşağı duruşları uygulamayın.
Herhangi bir hastalığınız veya tıbbi bir sorununuz varsa, yogaya başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. Sorularınızı veya sizi kaygılandıran noktaları uzman bir yoga eğitmenine sormanız iyi olur.
Asana egzersizlerini yaparken mideniz boş olmalıdır. En iyisi, yoga yapmaya başlamadan önce hafif bir yemekten sonra iki saat, ağır bir yemekten sonra ise dört saat geçmesini beklemektir. Asanalar karın bölgesini esnetir, sıkıştırır, döndürür ve tersine çevirir. Mide bulantısı, mide yanması ya da kramp gibi mideyle ilgili rahatsızlıklar dolu mideyle yoga yapmaktan kaynaklanabilir.
Yoga derslerine bir öğretmen eşliğinde devam etmek yaptığınız yoga egzersizlerini güçlendirebilir. Hareketleri uygulama şeklinizle ilgili yorum yapabilecek bir öğretmenin gözetiminde olmak, hem yogayı kavrayışınız hem de gelişiminiz açısından önemlidir.
Duruşları uygularken hareketleri doğru yaptığımızı sık sık düşünürüz ama aslında ya yanlış durur, duruşun kesinliği ve yararlarına gölge düşürürüz ya da hareketle ilgili bilincimiz tam değildir. Başka birinin sizi dikkatle izlemesi farkındalığınızı artırır ve sizi kendinizle ilgili daha fazla şey öğrenmeye teşvik eder.
Öğretmeniniz size hareketleri yapma biçiminizle ilgili zor hedefler koyabilir ve bazı değişiklikler yapmanızı önerebilir, ki bu çalışmalarınızı güçlendirip onlara derinlik kazandıracaktır. Daha önce aklınızın ucundan bile geçmeyen ince ayrıntıları öğrenirsiniz.
Daha sonra enerjiniz tazelenmiş ve motive olmuş şekilde evinize gidip, egzersizleri yaparken yeni edindiğiniz bu farkındalık duygusundan yararlanabilirsiniz.
Bir yoga sınıfının kolektif enerjisi, benzer düşüncedeki insanların bir araya gelmesiyle birleştiğinde yoga konusunda edindiğiniz deneyim güç kazanır. Deneyimlerinizi kurstaki diğer kişilerle paylaşabilir, böylece birbirinizin farkındalık ve bilgi düzeyinin artmasına yardımda bulunmuş olursunuz.
Yoga Sutralar asanaların mutlaka kıvraklık ve gevşeme şeklinde çift yönlü etkisi olması gerektiğini söyler. Yogaya ilk başladığınızda her şey çaba gerektirir. Beden zihin sistemi yabancı topraklarda yolunu bulmaya çalışmakta, bütünüyle yeni devinim ve var oluş yolları aramaktadır. En sonunda çaba ve kolaylık hissi, asana alıştırmasında dengelenir ve nefes düzgün akmaya başlar.
Şerife Karahançer (karunamayi)
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!