Natarajasana Dansçı Pozu 845x321 - Natarajasana (Dansçı Pozu)

Natarajasana (Dansçı Pozu)

Natarajasana (Dansçı Pozu)

Hint mitolojisinde Shiva birçok farklı biçimde resmedilmiştir. Bunların en bilinenlerinden biri, “kozmik dansçı” olan Nataraja’dır. Kozmik dansçı olarak, Shiva genellikle boynunda kobralarla gösterilir, küçük bir cücenin üzerinde dengelenir ve etrafı ateşle çevrilidir. Bu korkunç bir resim gibi görünse de gerçeği tamamen farklıdır.

Mitolojiye göre Lord Shiva, Güney Hindistan’ın yemyeşil ormanları arasında serseri bir köylü kılığına girdi ve doğru olmayan, şüpheli bilgilerle uğraşan bir grup bilgeye karşı çıktı. Bilgeler itiraz ettiler ve ortaya çıkan tartışmada Shiva, vahşi hayvanların ve ölümcül yılanların silahlarıyla savaşmaya başladı. Sonunda, cehalet ve küstahlığın ikiz ahlaksızlıklarını temsil eden canavarca bir cüce, Shiva’ya meydan okumak için gönderildi. Lord Shiva basitçe gülümsedi ve muhteşem bir şekilde doğum, yaşam, ölüm ve yeniden doğuş döngülerini simgeleyen kozmik bir ateş çemberi ile çevrili Shiva Nataraja’ya dönüştü. Başının etrafında dolaşan vahşi, evcilleşmemiş saçları, boynundaki avidyanın toksik doğasını simgeleyen kobra, vücudunu süsleyen takıları ve dört farklı koluyla Yıkım Dansı’nı yapmaya başladı. Yaratılışı simgeleyen vuruşlarıyla bir davulu elinde , ikinci elinde bir yıkım alevini ; üçüncü de çamuru ve son olarak dördüncü elinde ise korkusuzluk çamurunu dengeledi. Shiva daha sonra kibri , cehaleti ve egoyu  temsil eden cüceyi tek ayağıyla ezdi. Diğer ayağını ise tüm bu karmaşanın, kaosun arasında bir zarafet gösterisi olarak zarif bir şekilde kaldırdı.

Dansçı Pozu oldukça zor bir asanadır. Temelinde korkudan kurtulabilmeyi barındıran kalp açıcı bir pozdur. Duruşun derin geriye eğilmesi ve güçlü dengesi, korkuya karşı duruşumuza ve hayatı olduğu gibi kabul edebilme yeteneğimize dayanır. Natarajasana sakin ve istikrarlı tavrın , cehalet ve egodan oluşan yüzeysel yaklaşımlardan daha güçlü olduğunu gösterir. Bazı günler bu pozda sabit kalabiliyorken bazı diğer günlerde ise dengemizi korumakta zorlanabiliriz. İşte hayatta böyledir. Sonuçlarından korkmak yerine akışı fark etmek bizi gerçekten özgür kılabilir. Natarajasana’nın arkasındaki gerçek amaç budur.

Kaynaklar ;

 

Çeviren: Funda Dene

Shavasana (Ceset pozu)
Simhasana (Aslan pozu)
Mayurasana (Tavus kuşu pozu)
Kukkutasana – Cock (Horoz pozu)
Kurmasana Tortoise (Kaplumbağa pozu)
Vrishchikasana Scorpion (Akrep pozu)
Utthita Trikonasana (Üçgen pozu)
Garudasana (Kartal Pozu)
Bakasana (Turna Pozu)
Eka Pada Koundinyasana (Karga Pozu)
Chakrasana (Tekerlek Pozu)
Balasana (Çocuk Pozu)
Hamsasana (Kuğu Duruşu)
Paschimottanasana (Oturarak Öne Katlanma Pozu)
Tadasana (Dag Pozu)

 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir