hamsana - Hamsasana (Kuğu Duruşu)

Hamsasana (Kuğu Duruşu)

Hamsasana (Kuğu Duruşu)

“Göldeki sakin su, nasıl çevresindeki güzelliği yansıtıyorsa, sakin bir zihin de kişinin güzelliğini yansıtır.”

B.K.S Iyengar

 

Kuğu, hava ve su elementlerinin, ikisinin sembolik birleşimidir. Yaşamı ve günün doğumunu simgeleyen güneş ve faydalı kuşların en asil olanıdır. Yalnızlık ve inzivanın timsali olarak “kuşların şairi” olarak bilinir.

Rabindranath Tagore şiirlerinden birini kuğulara adamıştır:

Anlat bana Kuğu, eski masalını,

Hangi topraklardan gelirsin, ey Kuğu?

Hangi nehirlerdir gittiğin?

Nerde soluklanırsın, ey Kuğu?

Ve aradığın nedir?

Kimilerinin, ne aradığını bulmak için günlük hayatlarından inzivaya çekilmeye ihtiyaç duydukları zamanlar da vardır.

Kuğuya atfedilen kutsallık, İncil’de (14:16) de baykuş ve kuğuların etinin yenmeyeceğini belirterek gösterilir. Meryem Ana’yı simgeleyen bu kuş, İskoçya’daki Keltik Hristiyanları için de, saflığın ve berraklığın simgesidir.  Hamsasana zor bir duruştur ve kuğuların bu niteliklerine ancak büyük bir gayret ve azimle ulaşılabilir. Bu hareketi denerken, ellerinizle kendinizi dengeleyip, hayatınızı berraklık ve saflığa adadığınızı düşünün.

Hamsasana (Kuğu Duruşu)

Hava ve su, yalnızlık ve inziva, asillik, saflık, berraklık, kutsallık, gayret, azim; hantal, sakar ve hantal hissetmek, kollarım güçsüz, asillik nerede? Yahut berraklık nerede?

Kuğu pek çok farklı bakımdan ele alınabilir. Antik Germen dönem mitolojisinde, aşk tanrıçası Freya, denizdeki beyaz köpük gibi doğdu ve bir kuğuya benzetildi. Roma mitolojisinde, Müzisyen Orfeus bir kuğu olarak anlatılır; ve Jupiter, bazen kıskanç karısı Juno’dan gizlenip sevgilisi Leda’yı görebilmek için kuğu formuna bürünürdü. Kuğu, Afrodit’in kutsalıdır, hem onun altın arabası hem de Apallo’nunki kuğular tarafından çekilir.

Bazen, kuğu, ördek, ve kaz formları arasında değişiklikler olabilir. Doğu’da sihirli güç aslen kaza atfedilmiştir; Hindistan’ın yaratıcılık Tanrısı Beş başlı Brahma, Kozmik Erkek kaz kullanır. Fakat Doğu’daki antik kaynaklardan çevrilirken, çok gürültücü olduğu için kaz, sessiz, suyun üzerindeki asil davranışlarından dolayı kuğu ile değiştirilmiştir. Bunu, kişinin yalnızca asana hareketinin sergilenişine değil aynı zamanda zihnimizin gürültüsüne dikkat etmemiz gereken bir nokta olarak hatırlayalım.

Kuğunun asilliği ve muhteşemliği yalnızca kartal, Garuda tarafından denklenebilir. Rig Veda (IV: 40, 5) “Gökyüzünde, o güneşin kuğusudur (ya da kaz), havada Vesu. Kuğu ve kaz sıklıkla karşılaştırılabilir, ve bazı ülkelerde kuğu, flamingoyla değiştirilmiş olabilir, ancak her kültür, çevresi için mevcut kuşu sembolik anlam için kullanır.

Hindu yaratılış teorisine göre, Brahma’nın doğduğu düşünülen altın yumurta yumurtlayanın kaz olduğudur. Mısırlılar güneşin bu ilkel kazdan çıkan altın bir yumurta olduğunu düşündüler. Belki de, altın yumurta yumurtlayan kaz peri masalının kaynağı budur.

Dhammapada’daki güneşin sihirli gücü için giden tepeyi aşanlar kazlardır ve bu dünyadaki bilginin kaynağının açığa çıkmasına öncülük etmişlerdir. Kazın çıkardığı sesten dolayı, dilin başlangıcının bu kuştan olduğuna inanılır.  Dil kullanımının iyileştirilmesi ve kelimelerin anlamlarının anlaşılması, manevi yolun önemli bir parçasıdır. Bu kelimelerin kişisel olarak anlamı sizin için nedir?

Hamsasana (Kuğu Duruşu)

Sevginin tanrıçası, tinsellik, yavaş hareketler, muhteşemlik, altın yumurta, lak lakalık, sihirli güç, dil, Hamsa, nefes ve ruh, bilgelik, zaman, sakin zihin, güzel düşünceler, ikilik

İki kuğu bir arada “Tamamen Şahanemizin aklında yaşayan, bilginin çiçek açan nilüferinin balı üzerinde yaşayan Ham ve Sa olan kuğulardır” (Saundarya Bahari). Hamsa kuşu, “gök kubbede uçan canlıların muhteşem birlikteliğini “ temsil eder. Ham ve Sa nefesi içeri çekmek ve dışarı vermektir, ve böylelikle kuğu nefesi ve ruhu simgeler. Sri Ramakrishna, eşi Sarada Devi’ye, birlikteliklerini bir çift kuğuyu tasvir ederek ona ruhsal olarak denk olduğunu anlatmıştır.

Yaşamı ve ölümü simgeleyen kuğular, aynı zamanda bilgelik ve zamanın geçiciliği anlamına gelir. Lohengrin, güzel Elsa’yı kurtarmak için, babasının krallığı olan Kutsal Grail’i terkettiğinde ölüm denizinden kuğuların çektiği bir sandalla geçmiştir, ve sırrı açığa çıktığında, buraya bir kuğu tarafından geri getirilmiştir. Zihin, çoğunlukla durulmayan derin bir su olarak betimlenir, ve suyun üzerinde böylesine zarafetle süzülen kuğu, en kirli sularda hiç kirlenmeden temiz kalabilen lotus gibi,  bilgeliği temsil eder. Kuğular yaşayıp beslenebilmek için kesin koşullara ihtiyaç duyarlar; okyanus ya da çağlayan nehirlerden ziyade, sakin sular. Yalnızca zihin sakinleştiğinde, ilahi düşünceler, güzel algılar zihin gölünüzün üzerinde süzülebilir. Bu duruşu gerçekleştireceğinizde, zihninize dikkat edin. Bir kuğu kadar asil düşüncelerinizin gelmesine izin veriyor musunuz? Çamurlu sularda, hiç kirlenmeden süzülebilir misiniz?

Kuğunun şarkısı, öbür yarısı olan eşine yönelir ve ikisi birlikte muhteşem uyumlarıyla bir araya gelirler. Zihninizin gölünüzde muhteşem bir birliktelikle beraber iki benliğiniz asil bir şekilde süzülüyor mu? Dünyevi bedenselliğinizle olan kuğu ile, tinsel doğadanızdaki diğer kuğuyu bir araya getirebiliyor musunuz? Bu iki kuğunun, Bilincin kozmik okyanusunda birlikte salınmaları için izin veriyor musunuz? Asana hareketini yaparken zihninizden geçirmeniz gereken düşünceler bunlar olmalıdır.

Çeviren: Funda DENE

Diğer Yoga Mitolojileri;

Shavasana (Ceset pozu)
Simhasana (Aslan pozu)
Mayurasana (Tavus kuşu pozu)
Kukkutasana – Cock (Horoz pozu)
Kurmasana Tortoise (Kaplumbağa pozu)
Vrishchikasana Scorpion (Akrep pozu)
Utthita Trikonasana (Üçgen pozu)
Garudasana (Kartal Pozu)
Bakasana (Turna Pozu)
Eka Pada Koundinyasana (Karga Pozu)
Chakrasana (Tekerlek Pozu)
Balasana (Çocuk Pozu)

2 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir