Ardha Matsyendrasana - Ardha Matsyendrasana (Omurgasal Burkulma)

Ardha Matsyendrasana (Omurgasal Burkulma)

Ardha Matsyendrasana (Omurgasal Burkulma)

 

“ Tum beden gormezden gelinemeyecek bir ruhsal farkindaliga ulasir. Ta ki kisi saf bir alev haline gelene kadar. Farkinda, dik bir omurga dikkat dagitan ve gecmis uzerine dusunceleri yakip, yok eden younlukta bir ruhsal konsantrasyon yaratarak kisiyi o taze ve bakir “An”da tutar”

B.K.S. Iyengar

Ardha Matsyendrasana (Omurgasal Burkulma)

Ardha Matsyendrasana’da (omurgasal burkulma) beden oturur pozisyonda burguya sokulur. Omurganin burkulus, iskeletin esas kaidesi ve islevi uzerinde gerceklesir. Esnek bir zihin ve esnek bir omurga nadiren bir arada bulunur. Eger beden dugumlenmisse, zihin ve duygular da dugumlenmis demektir. Ancak yeterli derinlikte bir icgoru ile fark edilir ki; dugumlenen sey, cozulebilir de.

Koru koruna bagli olunan kavramlar gurur sebebiyle cozulmeyi daha da zorlastirir. Bircok sekilde bukulebilmek(esneyebilmek) yalnizca bedene mi ozgudur? Yoksa zihin de bu ayricaliga sahip midir? Bir dereceye kadar bukulemeyen pek az sey vardir. Duydugumuz ve anlattigimiz hikayeler ve hatta ruyalarimiz dahi bir nebze bukulur / carpitilir. Bazen zihin o kadar burkulur/esner ki sen, ben; ben, sen olursun(senin zihnin benim; benim zihnim ise senin olur).

Burkulma pozu egri bugru bir spiral gibidir; sekli bozuk bir sarmal. Donmek ve kivrilmak kisinin en alt dogasindan gelebilir. Pek cok bakis acisiyla kisiyi omurgasi olmayan bir deniz anasina benzetmek mumkundur. Birinin dusunce sistemini degistirmesi kisinin gercek amacini donusturecek cesitli duygularin cozulmesine vesile olur.

Bu pozu gerceklestirebilmek icin once ayaktan asagiya inmeli, oturmalisiniz. Kendi kendinize “nasil asagi inebilirim?”, “yere mi oturmaliyim?” diye sorabilirsiniz. Yoksa bir problemin uzerinde mi oturuyorsunuz? Tum bunlar ne zaman basladi? Herhangi bir bukulma ya da burkulmanin olmadigi cok daha basit bir onceki pozisyonunuza mi donmek istiyorsunuz yoksa? Bir problem cozmek, aydinlatmak icin ayni asanalarda oldugu gibi zihindeki her hareketi inceleyebilir/sorgulayabilirsiniz.

Bedenin kivrilma yetenegine ve bu kivrimlarin cozulmesine sahit olmak zihnin de kivrimlari ve carpikliklarini gormeyi kolaylastirir. Bedenin esnek ve kivrak olmasini istiyorsun. Peki ya zihnin? Zihninin de esnek ve kivrak olmasini istiyor musun? Ne kadar esnek olmayi istiyorsun? Fazla esnek birisi kolaylikla manipule edilebilir ve hatta manipulasyonu davet eder. Demek ki kisi oncelikle omurgasini saglamlastirmali ve gic kazanmalidir.

Omurgani burguya sokarken dinlemedigini, gormedigini, dikkatini vermedigini fark edebilirsin. Gercekler kendimizi hakli cikarmak icin burkulabilir/carpitilabilir. Incelikli bir sekilde yavas hareket etmek; ozen gostermekten ziyade gercegi bukmek/degistirmek icin zaman kazanmak; kendi yolumuzda kontrolu saglamak icin kosullari bukmek/degistirmek olabilir. Ancak ayni zamanda burkulma pozu farkli bir bakis acisi saglar. Insanin kisisel gelisimi duzlemsel ilerleyen bir surec degildir. Kim hayattaki inis cikislarin(egrilerin) nihayetinde daha iyiye sonuclandigini tecrube etmemistir ki?

Bedenini en rahat burkabilen/bukebilen hayvan yilandir ve yilan ayni zamanda hem bilgeligi hem de ayartmayi temsil eder. Burkulma pozu ic gozleme sebep olur. Ancak burkulma/bukulme bazen de insan iliskilerinde dolayli yollar kullaniyor olmanin da gostergesi olabilir. Bu dolayli yollar bazen sadece aliskanliktan kaynakli olsa da bazen elestiriden kacinmak amaciyla da kullaniliyor olabilir.

Burkulma aliskanligi bir kez olusturuldugunda eski mekaniklikten cikmak icin daha az enerji gerekecektir. Bu oyle harika bir ozgurluk hissidir ki siradanliktan cikarir; tum hareketsizliginizden kurtarir ve tekrar uyumlanma yetenegi kazandirir.

Diger asanalarda tecrube edilmemis boyun agrilari ve sikismalarinin bu asanada gorulmesi olasidir. “Boynuma bu aciyi kim veriyor?”, “Boynumdaki bu kasilmanin sebebi nedir?”, “Kalcalarim ve hamstringlerimin kisalmasina ne sebep oldu?”. Bu alanlardaki sertlesmeler yalnizca bedeni kisitlamakla kalmaz ayni zamanda zihni de kisitlar. Beni kisitlayan, uyum saglamama engel olan nedir?

Burkulma esnasinda engeller ortadan kalktiginda ortaya yeni bir bakis acisi cikar; yeni bir gozle bakilir. Geriye donup bakmak artik travma olusturmaz. Cozulmek ve ayarlanmak yalnizca omurgayi etkilemez; ayni zamanda gorusu de berraklastirir. Burkulma pozu, ice bakisi tesvik etmek asla terk edilmemelidir. Bu, ozgurluge giden dagda cikilan bir adimdir.

Yansımalar: Omurgasal Burkulma

Burkulma, asagi ya da yukari yonde bir spiral gibi dusunulebilir. Asagi yonlu spiral bizi alt dogamiza dogru icine cekerken; yukari yonlu spiral ise farkindaligimizi arttirarak sinirlarimizi genisletir.

Ruhani amaclarinin pesinden gitmek icin derin bir ic arzu duyan arastirici icin zihin de ayni yone dogru bukulup kivrilmali. Sosyal, kulturel, ve kisisel aliskanliklar bukulerek ustesinden gelinmeli. Bu poza girmeye niyetlenmek ruhani amaclarimiza ulasmak icin yasamimizdaki aliskanliklarimizi degistirmeye karar vermemizin bir gostergesidir. Bu degisiklikler oncelikle kisiligimizde ve kisiligimizin cesitli yonlerinde kendisini gosterecektir. Bazen burkulmak veya bukulmek ayni bir spiralde oldugu gibi oldukca kullanisli bir gerilim yaratir. Burkulma/bukulme asamasinda biriken bu enerji sonrasinda farkli bir amac icin kullanilabilir. Bu enerjinin mantra gibi ruhani pratiklere yonlendirilmesi candan adaylarin amaclarina ulasmasini saglar.

 

Çeviren: Eren Kaptan

Shavasana (Ceset pozu)
Simhasana (Aslan pozu)
Mayurasana (Tavus kuşu pozu)
Kukkutasana – Cock (Horoz pozu)
Kurmasana Tortoise (Kaplumbağa pozu)
Vrishchikasana Scorpion (Akrep pozu)
Utthita Trikonasana (Üçgen pozu)
Garudasana (Kartal Pozu)
Bakasana (Turna Pozu)
Eka Pada Koundinyasana (Karga Pozu)
Chakrasana (Tekerlek Pozu)
Balasana (Çocuk Pozu)
Hamsasana (Kuğu Duruşu)
Paschimottanasana (Oturarak Öne Katlanma Pozu)
Tadasana (Dag Pozu)

 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir