mayurasana tavus kusu pozu - Mayurasana (Tavus kuşu pozu)

Mayurasana (Tavus kuşu pozu)

Mayurasana (Tavus kuşu pozu)

Mayurasana (Tavus kuşu pozu), Mayura “tavus kuşu” anlamına gelir. Mayurasana Tavus kuşu pozunda eller, küçük parmaklar ayrılmadan, geriye bakar halde yere yerleştirilir. Vücut zemine paralel kaldırılır, üst kol göğsü destekler.

Pincha Mayurasana, tüylü tavus kuşu pozudur. Kollar ve eller zemine sıkıca oturtulur, baş yukarı kaldırılır. Bacaklar kaldırılır, böylece gövde ve bacaklar yere dik olur. Mayurasana Tavus kuşu pozu, tavus kuşu tüyü veya kuyruğunu kaldırmış bir tavus kuşunu andırır.

 

“Yeni başlayanlar olarak idrakımız sadece beyindedir. Tüm vücutta bir milyon gözünüz olmalı.”

B.K.S. Iyengar

 

Tavus kuşu Doğu’nun pek çok tanrısı ile ilişkilidir, ancak Batı dünyasında da bir sembol olarak kullanılmıştır. Pers Kuşuya da Kwan Yin ve Amitabha kuşu gibi birçok isim almıştır. Romalılar tarafından Juno’nun kuşu olarak da adlandırılır, Yunan mitolojisinde ise Hera’nın kuşu. İran Kraliyet tahtına benzer bir tavus kuşu tahtına oturmak gerçekten görkemli bir his olmalıdır.

Güzel taçlı tavus kuşu

Hint bilgelik, müzik ve şiir tanrıçası olan Saraswati’nin amblemidir; servetin ve bolluğun tanrıçası olan Lakshmi bile binmek için kendine ait bir tavus kuşundan yararlanmaktadır. Brahma görkemli tavus kuşunu bir araç olarak kullanır ve Lord Krishna başında bu egzotik görünümlü kuşun tüyünü taşır. Kralların ve tanrıların kuşu, en yücesi için mücadele verenumanlara uygun bir simgedir.

Kuşun kendisinin etkili bir yılan katili olduğu bilinmektedir; aynı zamanda, onu besleyen kişilere bile, kavgacı, huysuz ve önceden tahmin edilemez olabilir. Ancak tavus kuşuna ün kazandıran kesinlikle güzelliktir. Tüm tavus kuşu hareketleri, anlamsız görünebilse de, çiftleşme ritüelinin bir parçasıdır. Kurlaşırken açtığı güzel kuyruk yelpazesi, dişiye sadece etkilenmesini uyaran bir bayrak gibi görünür.

Mayurasana Tavuskuşu, yanardöner mavi kuyruk tüylerinin güzelliği nedeniyle en beğenilen kuşlardan birisidir. Kuşun kuyruğunun üstün güzelliğinin farkında olarak görüntüsünün gururuna kapıldığı muhtemelen insan kurgusudur. Bununla birlikte, tavus kuşu tefsiri dünyevilik, gurur ve gösterişolarak Hıristiyan öykülerinde kullanılmıştır(*). Kuşun ayaklarını gördüğünde, çığlık atarak, güzel tüylerinden farklı olarak ne kadar çirkin olduğunu farkettiği söylenir. Gurur çirkin yanıma karşı gözlerimikör mü ediyor? Veya beni kusurlarıma yönelik fazla mı duyarlı kılıyor? Güzellik, dünyevi ötesi mükemmellik ve büyük amacımın sembolü olabilir mi? Bu mükemmele ulaşmak için kollarımı güçlendirmek zorundayım-onlar benim ağırlığımı taşıyacak kadar istikrarlı değiller.

Mayurasana: Tavus kuşu

Soylu, görkemli, bilgelik, müzik, şiir, zenginlik, egzotik, krallar ve tanrılar, zorlu, katil, kavgacı, dengesiz, öngörülemeyen, ritüel, güzellik, yanardönerlik, üstün, dünyevi, gurur, gösteriş, zayıf kollar ve bilekler, çok istikrarlı değil, mükemmeli nerede bulacağım? Bu pozisyonda güzellik göremiyorum.

Mayurasana Tavus kuşu, dirilişi, ruhun güzelliğini ve kutsallığa kazandırılan birçok lütfu simgeleyen Hıristiyan sanatına dönüştürülünce paganları yerinden etmiştir. Roma yeraltı mezarlarında ve Napoli’deki vaftizhanede örnekleri mevcuttur. Tavus kuşu, Cennet Bahçesinde yasak meyve yemeyen tek kuştu. Eski bir Yahudi efsanesine göre, ebedi hayat ile ödüllendirildi, böylece diriliş, yeniden doğuş ve sonsuzluk vizyonunu temsil eden anka kuşu haline geldi.

Darwin, bir canlının başka bir varlık için cazibesinin evrim üzerinde güçlü bir etki yarattığı ve karşı karşıya geldiklerinde güzelliğin başarıya ağır bastığı sonucunu çıkarmıştır; bu, insanlarda da kanıtlanmış bir gerçektir. Güzel insanlar daha fazla kabul görürler ve gurur ve kibirleri hoş karşılanırken, parlak bir zihin ve şefkat gibi olumlu özelliklere sahip olup da göze hoş gelmeyenlerin kabullenilmesi daha uzun sürer.

Mayurasana, bilek ve kollarda büyük güç ve vücudun dengesinde bir ahenk gerektirir; böylece tavus kuşu kuyruğunun yüz gözü, güzellik yerine tetikte olmayı ifade eder. Tüm vücudun ağırlığı ellerin küçük bir kısmında taşınırken gösterişe o kadar da yer yoktur. Aşağı bakarken, gözler sadece zemindeki küçük bir alanı görebilir. Budist Avalokitesvara’nın teyakkuzu ve şefkati veya tavus kuşu tüyünün atfedildiği Amitabha hatırlatılır.

Tavus kuşu gevezeliği ve çalımıyla kavgacı bir kuş olabilir, fakat bu asana, gurur veya kibir arasında bilgece bir tercihi, tavus kuşunun kuyruk yelpazesinin güzelliğinde sembolize edilen bir potansiyeli işaret eder.

 

Mayurasana: Tavus kuşu

Diriliş, sayısız lütuf, ödül, mistik, yeniden doğuş, sonsuzluk vizyonu, cazibe, kabul, ahenk, teyakkuz, şefkat, kavgacı, geveze, çalım, gurur, kibir, potansiyel, seçim, paradoks, söz

Tavus kuşu ve anka kuşunun her ikisi de diriliş ve ölümsüzlük simgeleridir(**). Ama sadece anka kuşu kendi canına kıyarak ölür. Yaşam gücünü geri çeken, bedenlerini kurban eden yogiler vardır. Modern zamanlarda, vücutlarını protesto amacıyla yakmış olanlar mevcuttur. Yeniden doğuşa inanan Hindistanlı dul bir kadın, kocasını ölümünde takip eder. Ve bir bomba yapıp ve onunla birlikte kendini patlatan Japon kamikaze (asker)… Hepsi, güzel tavus kuşu/anka kuşunda kendi ideallerinin bir ifadesini bulur.

Anka kuşu yakıldığında, cehaletin bilgeliğin ateşinde yakılmasıyla zihinsel ve ruhsal yeniden doğuşun gerçekleştiğini simgeleyen, küllerinden yaşama yeniden başlamak için dirilmiş, yeni bir anka kuşu ortaya çıkar.

Bu iki kuş, tavus kuşu ve anka kuşu, aynı zamanda yin-yang ile ilişkilidir. Bu sembolün beyaz kısmında zaten yıkım veya bozulma tohumu mevcuttur; siyahta, yeniden doğuş, yeni bir yaşam, yeni yapı anlamına gelen beyaz bir nokta olan tohum vardır. Bu çiftlerden birinin dişisi öldüğünde diğeri uzun süre yaşayamaz. Bu da yin-yang’un karşılıklı bağımlılığını yansıtır.

Güneş Kuşu

Mayurasana Tavus kuşu pozu, tavus kuşu ile ilgili diğer birçok ilişkilendirme vardır. Kuyruğunun güzel yanardöner renklerinin, güneşin tapınmasıyla(***) ve tabii ki aşk ile, çiftleşme dansı sırasında tüylerin açılışında edilen vaatlerle bağlantılıdır. Tavus kuşu ağaçla, güneş sisteminin yıldızlarıyla, uzun ömür ve ölümsüzlük olarak ilişkilendirilir. Anka kuşu ayrıca, doksan üç ışıkyılı uzaktaki, en parlak yıldızı Ankaa olan döngüsel bir zaman dilimi semavi sembolüdür. Nil topraklarında bu “güneş kuşu”nun kendi küllerinden tekrar yeni bir hayata gelmesinden önce 500 ila 1.000 yıl arasında bir zaman geçmesi beklenir.

Tavus kuşunun sembolizm paradoksu duruşta belirgindir. Birçok kişi için zor bir şeydir; kişi gurur, bedensel korku, pozu tamamlamama korkusu, doğru şeyi yapamama korkusu, zayıflık gösterme korkusunun üstesinden gelmek zorundadır. Ve yine de, açılmış kuyruktaki güzelliğin verdiği bir söz vardır. Tek bir tüy bile, tüm bilginin ve Nur’un üçüncü gözünü temsil eder(****). Açılmış tavus kuşu kuyruğu tamamlanmamış bir dairedir. Bu, her şeyi aynı anda göremediğimizi gösterir; yalnızca yüzeyde olanı görebiliriz ki bu farkındalığın ilk evresine benzer. Tavus kuşu uçmaktan ziyade yerde kaldığı için, tüm rengarenk cazibeleri ile dünyayı temsil eder. Ancak kendi küllerinden yükselen anka kuşu, herkesin muktedir olduğu dirilişin sembolüdür.

Referans notları: Mayurasana Tavus kuşu pozu

(*) “Tavus kuşunun bir meleğin tüylerine, bir şeytanın sesine ve bir hırsızın yürüyüşüne sahip olduğu sıkça söylenir” Gubernatis, Zoological Mythology, cilt. 2, 324.

(**) “Yıl boyu çeşitli renk ve pırıltılarını kaybedip yenileyen ve dölü bereketli olan tavus kuşu, anka kuşu gibi ölümsüzlüğün bir sembolü ve gökyüzünün gizlenip tekrar açıldığı gerçeğinin bir kişileştirmesi olarak sunuluyor; güneş ölür ve tekrar doğar, ay yükselir, gizlenir, batar, görünmezve bir kez daha yükselir ” Ibid., 327.

(***) “Sakin ve yıldızlı gökyüzü ile parlayan güneş tavus kuşlarıdır. Bin yıldızla, bin parlak gözle ve gökkuşağının renkleriyle zengin güneşle süslenmişgök mavisi cennet, üzerine gözler serpiştirilmiş tüylerinin ihtişamı içinde bir tavus kuşu görünümü sunar “. Ibid., 323.

(****) Joseph Campbell, tavus kuşu tüylerindeki gözlerin, alnın ortasındaki gözle eşdeğer olduğunu, “insanoğlunu sonsuzluğun vizyonuna açtığını” belirtmektedir. Bkz. Tanrının Maskeleri: Yaratıcı Mitoloji, 503.

Çeviri notu: “Aspirant” kelimesi “Uman” olarak çevrilmiştir.
Çeviren: Zeynep Buran Öner

Diğer pozlar;

Shavasana (Ceset pozu)
Simhasana (Aslan pozu)
Mayurasana (Tavus kuşu pozu)
Kukkutasana – Cock (Horoz pozu)
Kurmasana Tortoise (Kaplumbağa pozu)
Vrishchikasana Scorpion (Akrep pozu)
Utthita Trikonasana (Üçgen pozu)
Garudasana (Kartal Pozu)
Bakasana (Turna Pozu)
Eka Pada Koundinyasana (Karga Pozu)
Chakrasana (Tekerlek Pozu)
Balasana (Çocuk Pozu)

 

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir